Επίσημο Ανδρικό Ντύσιμο

25907099bbe6c7a0128268b8885aee29MBDJOHO EC006

Aγαπητή Catt,

Με αφορμή τις γενικότερες στιλιστικές επιλογές της νέας μας κυβέρνησης, θα ήθελα να ρωτήσω τη γνώμη σου για το ανδρικό ντύσιμο.

Συμφωνείς με το ανδρικό επίσημο ντύσιμο χωρίς γραβάτα; Επίσης, μήπως ξέρεις εάν η γραβάτα έχει κάποια λειτουργικότητα και γιατί έχει καθιερωθεί;

Ξέρω ότι ασχολείσαι με το γυναικείο ρούχο και όχι το ανδρικό, αλλά πιστεύω ότι μπορείς να με βοηθήσεις.

Με εκτίμηση
Ασημίνα

Αγαπητή Ασημίνα,
Η λέξη γραβάτα προέρχεται από τη γαλλική λέξη “cravate”, δηλαδή Κροάτης, “Croat”, καθώς από τους Κροάτες διαδόθηκε η μόδα του μαντηλιού δεμένου γύρω από το λαιμό. Η γραβάτα είναι συνδεδεμένη με τους Κροάτες. Δεν την ανακάλυψαν, αλλά τη διέδωσαν ως αξεσουάρ στην Ευρώπη τον 17ο αιώνα. Είναι ένα από τα πολύ λίγα αξεσουάρ της ανδρικής γκαρνταρόμπας και έχει καθαρά αισθητικό χαρακτήρα όπως για παράδειγμα το μαντήλι του πέτου και τα μανικετόκουμπα.

Η νέα κυβέρνηση, έχω την εντύπωση ότι έχει επιλέξει μια στιλιστική γραμμή χωρίς γραβάτα γιατί θέλει να προωθήσει μια εικόνα πιο κοντά στο λαό, χωρίς συμβολισμούς του κατεστημένου δηλαδή μια εικόνα πιο οικία και ίσως πιο νεανική.

Η προσωπική μου άποψη είναι ότι το επίσημο ντύσιμο έχει κάποιους στιλιστικούς κανόνες που για λόγους καθαρά αισθητικής θα έπρεπε να τηρούνται. Ένα καλοραμμένο κοστούμι, ένα κολλαρισμένο πουκάμισο και μια όμορφη γραβάτα μπορούν να αναδείξουν την ανδρική σιλουέτα και μάλιστα να κρύψουν πολλές ατέλειες που και το ανδρικό σώμα μπορεί να έχει.

Φιλικά, Catt


,